چطور با داستان گویی محصول خود را بفروشیم؟ + ۷ ویژگی داستان گویی حرفه ای

بهترین تکنیک های تقویت مهارت داستان گویی

داستان گویی از دیرباز به عنوان یکی از قوی‌ترین ابزارها برای جلب توجه، انتقال اطلاعات و ترغیب افراد به اقدام استفاده می‌شوند. در عصر اطلاعاتی کنونی، داستان گویی به یک اصل اساسی در فروش و بازاریابی تبدیل شده است.

مقاله داستان گویی ۲۹ اهمین مقاله از ماراتون محتواگرشو می‌باشد. در این مارتون به خودم و شما تعهد دادم هر روز یک مقاله در جهت رسالت محتواگرشو که آموزش تولید محتوا می‌باشد بنویسم.

در این مقاله، به بررسی نحوه استفاده از داستان گویی در فروش محصولات پرداخته و هفت ویژگی اصلی داستان گویی حرفه‌ای را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

داستان گویی چیست؟

به نظر ما مهارتی است که شما را قادر می‌سازد موقعیتی واقعی یا خیالی را طوری تعریف کنید که مخاطب و شنونده که در آن موقعیت نبوده کاملاً خودش را در آن شرایط حس کند و در واقع زمان داستان را خوب تعریف کرده‌اید که مخاطب ترغیب شود آنرا برای دیگران تعریف کند.

داستان گویی یکی از برترین مهارت‌های جهان است. افرادی مثل مارتین لوتر کینگ، گاندی، استیو جابز، ایلان ماسک، شکسپیر، مولانا و … به کمک داستان توانستند ایده خود را با میلیاردها انسان به اشتراک بگذارند.

۷ مورد از بهترین تکنیک های تقویت مهارت داستان گویی حرفه ای

7 روش داستان گویی
هنر داستان گویی در سخنرانی

برای تسلط به مهارت داستان گویی در سخنرانی و یا داستان گویی در گفت و گوهای روزمره شما می‌توانید این ۷ قدم را در پیش بگیرید.

۱. ترکیب بازنمایی و هیجان

داستان‌ها باید توانایی بازنمایی و خلق هیجان را داشته باشند. شنوندگان و خوانندگان از طریق تصاویر ذهنی خود به داستان شما وارد می‌شوند و همین اتفاق باعث مشغول کردن ذهن آن‌ها و ایجاد ارتباط احساسی آنها با داستان می‌شود.

۲. شخصیت‌های قابل همدردی

داستان‌های با شخصیت‌هایی که باعث همدردی مخاطبان می‌شوند، موفق‌تر عمل می‌کنند. این شخصیت‌ها می‌توانند مشکلات و آرزوهای مخاطبان را بازتاب دهند و به ایجاد ارتباط احساسی کمک می‌کنند.

۳. مسیر تغییر و رشد

داستان‌ها به مخاطبان نشان می‌دهند که چگونه شخصیت‌ها در مسیر تغییر و رشد قرار می‌گیرند. این تغییرات می‌توانند از نظر ذهنی، عاطفی یا حتی جسمی باشند.

۴. تفاوت و تمایز

داستان‌ها می‌توانند به کسب‌وکارها کمک کنند تا از رقبا تمایز یابند. از طریق تاکید بر ویژگی‌های منحصربه‌فرد و مزایای خاص، داستان‌ها به کسب‌وکارها در ایجاد تفاوت کمک می‌کنند.

۵. معنای عمیق

داستان‌هایی که معنای عمیقی دارند و پشت صحنه‌ها و پیام‌های مخفی را منتقل می‌کنند، جذابیت و اثربخشی بیشتری دارند.

۶. ترسیم مشکلات و حل‌ها

داستان‌ها به مخاطبان نشان می‌دهند که چگونه مشکلات قابل ارتقاء را می‌توان با استفاده از محصول یا خدمات ارائه شده توسط کسب‌وکار حل کرد.

۷. ارتباط با ارزش‌ها و اهداف

داستان‌ها می‌توانند به مخاطبان نشان دهند که چگونه محصول یا خدمات کسب‌وکار با ارزش‌ها و اهداف آن‌ها همخوانی دارد و به تحقق آن‌ها کمک می‌کند.

داستان گویی به روش پاتریک بت دیوید در ۱۱ مرحله

داستان گویی به روش پاتریک بت دیوید
پاتریک بد دیوید

چند ساعت پیش ویدیویی از پاتریک بت دیوید دیدم. موضوع آن داستان گویی بود و او ۱۱ مرحله جذاب را برای گفتن یک داستان حرفه‌ای ارائه کرد.

۱. ایجاد حس تعلیق

اکثر داستان گویی های قوی به کمک حس تعلیق مخاطب را تا آخرین لحظات پای داستان نگه می‌دارند. حس تعلیق همان انتظاری است که برای فهمیدن ادامه داستان در شما بوجود می‌آید.

۲. ایجاد سوپرایز و اتفاقات غیر منتظره

داستان باید سرشار از هیجان و اتفاقات غیر منتظره باشد. مخاطب داستانی را دوست دارد که بین آن اتفاقات غیر منتظره وجود داشته باشد. در دنیای واقعی هم این اتفاقات را شاهد هستیم.

مثلاً قصد حساب کردن کالایی که در فروشگاه برداشته‌ایم را داریم، که یک مرتبه پای ما پیچ می‌خورد، به یکی از قفسه‌ها برخورد می‌کنیم. و تمام محتویات یکی از قفسه‌های روی زمین می‌ریزد.

۳. استفاده از جزئيات

اضافه کردن جزئيات به داستان آنرا جذاب تر می‌کند. اینکه داستان ما در چه زمانی، چه مکانی و چه فصلی از سال اتفاق افتاده است.

مثال: یکبار در نیمه شب صدایی از حیات به گوشم خورد. از خواب بیدار شدم و صدا را تا حیات خانه دنبال کردم. هوا سرد بود ولی من فقط یک لباس آستین کوتاه به تن داشتم و بدنم می‌لرزید. هم از ترس و هم از سرما، پله‌های حیات انگار دو برابر شده بود و هر چه می‌رفتم پله‌ها تمام نمی‌شد.

دقت کردید، من کمی از جزئيات برای جذاب تر شدن داستانم بهره بردم. مثل سرمای هوا، نداشتن لباس گرم و تاریکی شب. البته دقت کنید در استفاده از جزئیات تعادل را حفظ کنید. چون جزئيات زیاد داستان را کسل کننده می‌کند.

۴. بالا و پایین بردن صدا و لحن داستان گویی

داستانی که با بالا و پایین بردن صدای شما همراه باشد جذاب تر می‌شود. سعی کنید از تمام ظرفیت حنجره خود برای خلق یک داستان جذاب استفاده کنید.

لحن داستان گویی بسیار اهمیت دارد. مثلاً اگر جمله‌ی سوالی می‌گویید باید در صدای تان مشهود باشد. یا اگر چیزی را با تعجب بیان می‌کنید، لحن تعجبی به خود بگیرید. برای خود شدن لحن داستان گویی صدای خودتان را ضبط کنید و به آن گوش دهید.

۵. ایجاد درگیری

به چهره مخاطب یا مخاطبان خود دقت کنید. ببینید زمانی که یک موضوع دلهره آور را تعریف می‌کنید مخاطب شما هم عمیقاً درگیر ترس می‌شود. با این بازخوردها متوجه می‌شوید چطور داستان خودتان را با اوج خلاقیت پیش ببرید.

۶. انرژی کلامی

داستان خود را با نهایت انرژی تعریف کنید. طوری که انگار هم اکنون در حال رخ دادن است. نیاز نیست داد و فریاد کنید. ولی باید بتوانید با یک انرژی خوب مخاطبان را با خودتان همراه کنید.

۷. مدیریت زمان

اگر داستان گویی در سخنرانی هدف شماست باید به مدیریت زمان توجه کنید. اگر ۷ دقیقه فرصت دارید داستان خود را سر ۷ دقیقه تمام کنید. همچنین اگر در حال گفت و گو با یک شخص هستید از گفتن داستان‌های بسیار طولانی پرهیز کنید.

۸. تصویر سازی در داستان گویی

داستان خود را طوری تعریف کنید که تصویر آن در ذهن مخاطب شکل بگیرد. بخصوص اگر داستان گویی کوتاه کودکانه هدف شماست باید به خوبی داستان را در ذهن کودک به تصویر بکشید.

قبل از پرداختن به مورد بعدی این نکته را در نظر بگیرید که مهارت داستان گویی با تمرین تقویت می‌شود. یعنی سعی کنید هر بار این تکنیک‌ها را مرور کنید و در داستان‌های بعدی به کار ببرید تا مخاطب شما با داستان درگیر شود.

۹. نمایش احساس

سعی کنید احساسات خود را بروز دهید. منظور من این نیست که با گریه و اشک مصنوعی به زور روی مخاطب اثر بگذارید. بلکه صادقانه احساس خودتان را در کلام و صورت و حتی زبان بدن تان به نمایش بگذارید. احساس شما باید با کلامی که می‌گویید هماهنگ شود. این کار تاثیر کلام را چند برابر می‌کند.

۱۰. زبان بدن

تحقیقات بسیاری نشان داده است زبان بدن تاثیری به مراتب بیشتر از کلام ما دارد. حتی اگر پشت تلفن با شخصی صحبت می‌کنید سعی کنید با تمام وجود داستان بگویید و از زبان بدن استفاده کنید. شاید باور نکنید ولی مخاطب شما حتی از پشت تلفن به صورت ناخودآگاه زبان بدن شما را درک می‌کند.

۱۱. نقطه اوج داستان

در نهایت داستان خود را در یک نقطه خوب تمام کنید. در انتهای داستان گویی باید به هدف خودتان رسیده باشید. مثلاً اگر هدف شما فروش بوده است زمانی داستان شما در اوج تمام شده که بعد از پایان داستان مخاطب شما تمایل به خرید محصول و خدمات شما داشته باشد.

نتیجه‌گیری

داستان گویی به عنوان یک ابزار قوی در فروش و بازاریابی به عنوان متداول‌ترین شیوه‌ها برای انتقال ایده‌ها و اطلاعات مطرح است. استفاده از ویژگی‌های داستان گویی حرفه‌ای می‌تواند به کسب‌وکارها در جذب مخاطبان و افزایش فروش کمک کند.

پرسش‌های متداول

۱. آیا داستان گویی فقط برای صنعت خاصی مناسب است؟

خیر، داستان گویی برای هر نوع صنعت و کسب‌وکاری می‌تواند موثر باشد.

۲. چگونه می‌توانیم داستان‌های موثری ایجاد کنیم؟

برای ایجاد داستان‌های موثر، باید به تمرکز بر ویژگی‌ها، مزایا و ارتباط محصول یا خدمات با مشکلات و نیازهای مخاطبان توجه کنیم.

۳. آیا داستان‌ها باید همیشه واقعی باشند؟

نه، داستان‌ها می‌توانند ترکیبی از واقعیت و خیال باشند. اهمیت اصلی این است که داستان به مخاطبان پیام موردنظر را منتقل کند.

۴. آیا داستان گویی در تبلیغات آنلاین هم موثر است؟

بله، داستان گویی حتی در تبلیغات آنلاین نیز می‌تواند موثر باشد و به کمک ایجاد ارتباط با مخاطبان کمک کند.

۵. آیا استفاده از داستان گویی تنها برای تبلیغات است؟

خیر، داستان گویی در علاوه بر تبلیغات، می‌تواند در محتوای آموزشی، اطلاع‌رسانی و حتی ارتباطات روزمره مؤثر باشد.

این مقاله رو دوست داشتی؟

رضا محمدی
دبیرستان رشته ریاضی فیزیک خوندم و دانشگاه رشته من آی تی بود.تو شغل پرورش اسب ، طراحی دکوراسیون و خدمات رایانه ای بودم ولی احساس می کردم حالم خوب نیست.چون خجالتی بودم و اعتماد به نفس نداشتم.کلی طول کشید تا اعتماد به نفسم رو به دست آوردم و فهمیدم شغل و رسالت من آموزش دادن به مردمه.

دیدگاهتان را بنویسید