موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟ پایش، ایندکس و رتبه بندی

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟ این سوالی است که هر محتواگری از خودش می‌پرسد. چون معمولاً بهترین راهبرد برای رسیدن به مخاطبان وفادار، آن هم به صورت پایدار SEO است و برای یادگیری بهینه‌سازی برای موتورهای جستجو باید یاد بگیریم که موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟

در ۲۴ امین مقاله از ماراتون محتواگرشو به این سوال پاسخ می‌دهیم که موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟ برای نوشتن این مقاله از دانش خودم در زمینه SEO و همچنین منابع معتبر خارجی استفاده کرده ام. در این رشته مقالات از هوش مصنوعی استفاده نمی‌کنم.

در سایت محتواگرشو ما سعی داریم به شما کمک کنیم تا بعد از کشف علاقه خودتان با کمک آموزش تولید محتوا کسب و کار پولسازی را خلق کنید و در این مسیر به خودشناسی و درآمد بالا برسید.

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟

موتورهای جستجو از طریق سه عملکرد اصلی کار می کنند:

Crawling – پایش:

موتورهای جستجو تمام اینترنت را برای نمایش دادن بهترین نتیجه به کاربر، جستجو می‌کنند. هر صفحه‌ای که رباط‌های موتورهای جستجو آنرا بررسی می‌کنند، در واقع پایش شده است.

Indexing – ایندکس:

وقتی یکی از صفحات سایت شما در گوگل قرار می‌گیرد تا خزنده‌ها و رباط‌های گوگل صفحه مربوطه را بررسی کنند، اصطلاحاً می‌گوییم این صفحه ایندکس شده است. حقیقتاً من ترجمه درستی برای این واژه پیدا نکردم. هر چند گوگل ترنسلیت آنرا نمایه‌سازی ترجمه کرده است.

Ranking – رتبه‌بندی:

وقتی یک محتوا در گوگل ایندکس یا نمایه‌سازی می‌شود، رتبه‌ای دریافت می‌کند. مثلاً اگر مقاله‌ای از سایت شما در صفحه اول به کاربران نمایش داده شود، می‌گوییم مقاله شما رتبه ۱ یا رتبه برتر را به دست آورده است و در صفحه اول قرار دارد.

شاخص موتور جستجو چیست؟

موتورهای جستجو اطلاعاتی را که در یک فهرست پیدا می‌کنند، پردازش می‌کنند و ذخیره می‌کنند، یک پایگاه داده عظیم از تمام محتوایی که بررسی کرده‌اند و را جمع آوری می‌کنند تا به جستجو کنندگان ارائه دهند.

رتبه بندی موتورهای جستجو

زمانی که شما سوالی را جستجو می‌کنید موتورهای جستجو تمام سایت‌ها و مقالات و صفحاتی که اجازه دارند و مطلبی در مورد سوال شما در آن‌ها قرار دارند را در کسری از ثانیه بررسی کرده و سعی می‌کنند بهترین صفحات را به ترتیب نشان دهند.

در واقع یک موتور جستجو سعی دارد بهترین نتیجه را به مخاطب خودش ارائه دهد. اگر یک موتور جستجو نتایج بد و غیر مرتبط را به مخاطبان خود ارائه کند بعد از مدتی موجب نارضایتی می‌شود.

نکته اینجاست که شما می‌توانید تعیین کنید کدام صفحات سایت شما توسط موتورهای جستجو پایش و بررسی شوند. مثلاً چند روز قبل یکی از صفحات من به خاطر قانون کپی رایت آمریکا با مشکل مواجه شد. من هم آن صفحه را تغییر دادم تا دیگر در نتایج ظاهر نشود.

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟.

اکثر مردم می‌دانند که گوگل بیشترین سهم بازار را در بین موتورهای جستجو دارد، اما بهینه‌سازی برای بینگ، یاهو و سایر موتورهای جستجو چقدر مهم است؟ حقیقت این است که با وجود بیش از 30 موتور جستجوی اصلی وب، جامعه سئو واقعاً فقط به گوگل توجه می کند.

اما چرا؟ پاسخ کوتاه این است که گوگل جایی است که جمعیت عظیم افراد در سراسر جهان از آن استفاده می‌کنند. اگر Google Images، Google Maps و YouTube (یکی از ویژگی‌های Google) را در نظر بگیریم، بیش از 90٪ از جستجوهای وب در Google انجام می‌شود – این تقریباً 20 برابر ترکیب Bing و Yahoo است.

در ضمن گوگل به خاطر به قابلیت‌های مختلف نتایج بهتری را به کاربران ارائه می‌دهد. البته Bing با اضافه کردن هوش مصنوعی GPT 4 به موتور جستجوی خود سهم خود را اندکی افزایش داد. اما کماکان گوگل در بین موتورهای جستجو یکه‌تاز است.

Crawling – پایش: آیا موتورهای جستجو می توانند صفحات شما را پیدا کنند؟

همانطور که یاد گرفتید، اطمینان از اینکه سایت شما پایش شده و ایندکس می شود، پیش نیاز نمایش در SERP است. اگر از قبل وب سایت داشته‌اید، بهترین ایده این است که آدرس سایت خود را در گوگل جستجو کنید و متوجه تعداد صفحات Crawl شده در گوگل را ببینید.

یکی از راه‌های بررسی صفحات ایندکس شده، “site:yourdomain.com” است که یک اپراتور جستجوی پیشرفته است. به گوگل سر بزنید و “site:yourdomain.com” را در نوار جستجو تایپ کنید. این نتایج نتایجی را که گوگل در فهرست خود برای سایت مشخص شده دارد، نشان می دهد:

یک صفحه 404 سفارشی داشته باشید.

اگر یکی از صفحات سایت شما پاک شده باشد یا مخاطب به اشتباه آدرس اشتباهی از سایت شما را وارد کند، با صفحه ۴۰۴ رو به رو می‌شود. شما باید یک صفحه ۴۰۴ سفارشی ایجاد کنید تا اگر کاربر وارد سایت شما شد او را به یک صفحه درست و مناسب هدایت کنید.

موتورهای جستجو چگونه کار می کنند و چه می‌خواهند؟

اینکه بفهمیم موتورهای جستجو چگونه کار می کنند بسیار پیچیده است و کل موضوع مقاله همین است، ولی اینکه چه می‌خواهند را می‌توان در چند جمله پاسخ داد. موتورهای جستجو دنبال ارائه بهترین پاسخ به مخاطبان و جستجوگران هستند.

نقش لینک ها در سئو

وقتی در مورد لینک‌ها صحبت می کنیم، می توانیم به دو چیز اشاره کنیم. بک لینک ها یا “لینک های ورودی” لینک هایی از سایر وب سایت ها هستند که به وب سایت شما اشاره می کنند، در حالی که لینک های داخلی لینک هایی در سایت شما هستند که به صفحات دیگر شما (در همان سایت) اشاره می کنند.

تصویری از نحوه عملکرد پیوندهای ورودی و پیوندهای داخلی.

لینک ها در طول تاریخ نقش زیادی در سئو داشته اند. در اوایل، کار موتورهای جستجو به کمک نیاز داشتند تا بفهمند کدام آدرس‌ها نسب به بقیه قابل اعتمادتر هستند تا به آنها در تعیین نحوه رتبه بندی نتایج جستجو کمک کند. محاسبه تعداد پیوندهایی که به هر سایت معینی اشاره می کنند به آنها در انجام این کار کمک کرد.

بک لینک ها بسیار شبیه به ارجاعات واقعی WoM (Word-of-Mouth) عمل می کنند. بیایید یک کافی شاپ فرضی، «آلدو» را به عنوان مثال در نظر بگیریم:

ارجاع از دیگران = نشانه خوبی از اقتدار
مثال: بسیاری از افراد مختلف به شما گفته اند که «کافه آلدو» بهترین در شهر است
ارجاعات از جانب خودتان = مغرضانه، پس نشانه خوبی از اقتدار نیست
مثال: خودم که صاحب کافه هستم ادعا می کند که «کافه آلدو» بهترین کافی شاپ در شهر است
ارجاع از منابع نامربوط یا با کیفیت پایین = نشانه خوبی از اعتبار نیست و حتی می‌تواند شما را به عنوان یک مجموعه بی اعتبار به بقیه معرفی کند.
مثال: من پولی پرداخت کرده ام تا افرادی که هرگز به کافی شاپ من نیامده اند به دیگران بگویند که چقدر خوب است.
عدم ارجاع = مرجع نامشخص
مثال: «کافه آلدو» ممکن است خوب باشد، اما شما نتوانسته اید کسی را پیدا کنید که نظری داشته باشد، بنابراین نمی توانید از موفقیت کسب و کار خودتان مطمئن باشید.

به همین دلیل پیج رنک ایجاد شد. PageRank (بخشی از الگوریتم اصلی گوگل) یک الگوریتم تجزیه و تحلیل پیوند است که به نام یکی از بنیانگذاران گوگل، لری پیج نامگذاری شده است. PageRank اهمیت یک صفحه وب را با اندازه گیری کیفیت و کمیت لینک های اشاره شده به آن تخمین می زند.

فرض بر این است که هر چه یک صفحه وب مرتبط‌تر، مهم‌تر و قابل اعتمادتر باشد، لینک‌های بیشتری کسب خواهد کرد. هر چه بک لینک های طبیعی بیشتری از وب سایت های معتبر داشته باشید، شانس شما برای رتبه بندی بالاتر در نتایج جستجو بیشتر است.

نقش محتوا در سئو

اگر لینک‌ها افراد را به صفحه درستی هدایت نکنند، این لینک اصلاً مناسب نیست. صفحه درست صفحه ای است که حاوی محتوای خوب است! محتوا چیزی بیش از کلمات است. محتوا هر چیزی است که قرار است توسط مخاطبان شما مورد استفاده قرار بگیرد.

محتوای ویدیویی، محتوای تصویر و البته متن وجود دارد. اگر موتورهای جستجو، ماشین‌های پاسخگویی هستند، محتوا وسیله‌ای است که موتورها از طریق آن این پاسخ‌ها را ارائه می‌کنند.

هر زمان که شخصی جستجویی انجام می دهد، با هزاران نتیجه متفاوت رو به رو می‌شود، موتورهای جستجو چگونه تصمیم می گیرند که کدام صفحات ارزشمندتر هستند تا آن صفحات را به شما نشان دهند؟

بخش بزرگی از تعیین رتبه صفحه شما برای یک جستار معین این است که چقدر محتوای صفحه شما با هدف جستجو مطابقت دارد. به عبارت دیگر، آیا این صفحه با کلمات جستجو شده مطابقت دارد؟

با توجه به توجه به جلب رضایت مخاطبت، معیار دقیقی برای اینکه چه تعدادی از کلمات کلیدی را استفاده کنیم، حجم محتوای ما چقدر باشد یا سوالاتی از این دست وجود ندارد. ولی در عین حال می‌توانیم با کمک گرفتن از افزونه‌هایی مثل رنک مث این کار را به خوبی انجام دهیم.

این مقاله رو دوست داشتی؟

رضا محمدی
دبیرستان رشته ریاضی فیزیک خوندم و دانشگاه رشته من آی تی بود.تو شغل پرورش اسب ، طراحی دکوراسیون و خدمات رایانه ای بودم ولی احساس می کردم حالم خوب نیست.چون خجالتی بودم و اعتماد به نفس نداشتم.کلی طول کشید تا اعتماد به نفسم رو به دست آوردم و فهمیدم شغل و رسالت من آموزش دادن به مردمه.

دیدگاهتان را بنویسید